Centar za savremenu vensku terapiju laserom

Upala vena

Proširene vene na nogama ima trećina populacije sveta. To je hronično oboljenje koje stalno napreduje i ako se blagovremeno ne započne lečenje, može doći do pojave komplikacija. Jedna od mogućih komplikacija je i upala vena . Ako ne proširena vena, ali upala vena je nešto što će sigurno dovesti pacijenta lekaru. Obzirom da postoje površni i duboki venski sistem nogu, može doći do upale površnih i dubokih vena.

Upala površnih vena ili tromboflebitis predstavlja lokalno zapaljenje potkožnih vena dok upalu dubokih vena nazivamo flebotrombozom . Upala površnih vena može se dijagnostikovati i fizikalnim pregledom, ali kolor doppler je najpouzadaniji u utvrdjivanju stepena tromboze, praćenja toka bolesti i efekta terapije. Takodje, upala površnih vena može ličiti na infekciju kože ili hematom te je ovde je kolor doppler od velike pomoći. Kod upale dubokih vena vrlo ne nepouzdan klinički pregled i dijagnoza se postavlja isključivo kolor dopplerom.

Upaljena površna vena je bolna na dodir, tvrda, praćena crvenilom i otokom duž venskog stabla ili varikoziteta. Bol se pojačava pri kretanju . Proširene vene su idealne za razvoj upale vena i stvaranja tromba zbog sporog i poremećenog toka krvi i zbog oštećenja samog zida vene. Ovi pacijenti u Kardio centru se pregledaju ultrazvučno, napravi se procena stanja i površnih i dubokih vena, pacijentu da odgovrajuća terapija i eventualno preporuka za lasersku operaciju proširenih vena. Obzirom da upala površne vene obično ide sa stvaranjem tromba u njoj, jako je važno pratiti proksimalno širenje tromba i i pronaći dugoročno rešenje za takvu venu jer iz površne vene, tromb može preći u duboku i dovesti do nastanka tromboembolije pluća.

Kod upale dubokih vena dominantno je stvaranje tromba, koji može dovesti do potpune opstrukcije duboke vene i sprečiti oticanje venske krvi, što dovodi do tegoba: bola, napetosti noge, otoka potkolenice ili cele noge, zavisno od vene koja je zahvaćena. Noga je hladna, bolna na dodir a bol se pojačava pri pokretu. Upala dubokih vena je potencijalno veoma opasna zbog mogućnosti otkidanja tromba u cirkulaciju i nastanka tromboembolije pluća. Lečenje upale dubokih vena podrazumeva antikoagulantnu terapiju, mirovanje i primenu elastične kompresije. I pored toga, vrlo često se upaljena duboka vena ne oporavi u potpunosti nego dodje do njenog trajnog oštećenja sa nedovoljnom funkcijom i potrebom za elastičnom kompresijom.