Centar za savremenu vensku terapiju laserom

Operacija vena

Veliki broj pacijenata sa proširenim venama na nogama smatra da se radi o estetskom problemu. Na žalost, tako misle i neki lekari i to su razlozi zbog čega jedan deo pacijenata ne počne lečenje na vreme. Pacijenti koji imaju proširene vene , pre nego što dodju u našu ordinaciju, već su upotrebljavali razne preparate, tablete ili gelove i uverili se da tako ne mogu izlečiti obolele vene. Dobar deo pacijenata strah od hirurške operacije vena navodi kao razlog za neblagovremeno javljanje lekaru.

U prošlom veku u lečenju proširenih vena uobičajena procedura je bila klasična hirurška operacija vena. Najčešće je radjen „striping“ tj. „čupanje“ proširene vene. Hirurška operacija vena je podrazumevala veliku preoperativnu pripremu, smeštanje u bolnicu i operaciju vena pod opštom ili spinalnom anestezijom ( u kičmu ) tkz „čupanje vene“ ili „striping“ uz bolove i višenedeljni oporavak. Ta hirurška operacija vena je operisanim pacijentima bila vrlo neprijatno iskustvo, koje su preneli i na druge pacijente sa proširenim venama.

Danas u svetu metoda izbora u lečenju proširenih vena na nogama je laserska operacija vena. Dr Petar Dragić je ovaj novi vid operacije vena uveo u Srbiju krajem 2007.g. a Kardio centar je jedina ordinacija koja se usko specijalizovala samo za laserske operacije proširenih vena na nogama. Tako je dr Dragić prošle godine izveo najveći broj laserskih operacija vena u Evropi i stekao status proktora ( edukatora lekara ) a Kardio centar status referentnog centra za edukacije na polju laserskih operacija vena. Brojni vaskularni hirurzi iz okolnih zemalja su prošli edukacije u Kardio centru.

Laserska operacija vena izvodi se u ambulantnim uslovima, pod lokalnom anestezijom. Pregledi pre operacije vena i sama intervencija odvijaju se uz korišćenje ultrazvuka ( dopplera ) . Kako izgleda laserska operacija vena? Pomoću igle u bolesnu venu se uvodi laserska sonda a pod kontrolom ultrazvuka se provodi kroz celu proširenu venu.Laserska sonda proizvodi veliku količinu toplotne energije koja momentalno isuši bolesnu venu i pretvori je u fibroznu vrpcu. Nakon laserske operacije vena , vidljivi varikoziteti i proširena vena odmah nestaju. Bolesna vena, sklona širenju i razvoju tromboze biva zatvorena, sasušena i vremenom resorbovana.

Neposredno nakon laserske operacije vena pacijentu se plasira elastična čarapa po meri, on napušta ordinaciju i odlazi u polučasovnu šetnju. Pacijent se oporavi za par dana i na njegovo veliko zadovoljstvo odmah se vraća na posao. Laserske operacije vena nose mnogo manji rizik od komplikacija i recidiva u odnosu na hiruršku operaciju vena. Zato ih danas smatramo bezbednim i najkvalitetnijim vidom lečenja proširenih vena. Na osnovu decenijskog iskustva u svetu sa laserskim operacijama vena i preko sto hiljada operisanih pacijenata, nameće se zaključak da su one revolucionarno otkriće i bukvalno izum 21-og veka.